Hoe houd ik mijn medewerkers op de hoogte?

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw medewerkers. Het is dan ook belangrijk om ze daarover goed te informeren. Het Spoorwegpensioenfonds neemt u hierbij veel werk uit handen. Maar er is ook een aantal zaken die u zelf kunt en moet doen en waarbij wij u kunnen ondersteunen.


Informatie voor uw medewerkers

Uw medewerker kan zijn pensioen 2 jaar van te voren aanvragen. Uw medewerker logt in met DigiD op MijnSPF en klikt op ‘Plan mijn pensioen’. Meer informatie vindt uw medewerker hier.

Gaat uw medewerker trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan hoeft uw medewerker niets te doen. De gemeente geeft dit door aan het Spoorwegpensioenfonds. Het partnerpensioen is hiermee gelijk geregeld.

Gaat uw medewerker samenwonen? Dan krijgt het Spoorwegpensioenfonds dit niet automatisch door. Dit zal uw medewerker zelf aan het Spoorwegpensioenfonds kenbaar moeten maken. Doet uw medewerker dit niet? Dan is er geen partnerpensioen verzekerd voor de partner. Meer informatie vindt uw medewerker hier.


Heeft uw medewerker zijn huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenleving beëindigd?

Via de gemeente krijgt het Spoorwegpensioenfonds een echtscheiding door. Een ontbinding van samenleving zal uw medewerker zelf aan het Spoorwegpensioenfonds moeten doorgeven. Een beëindiging van een relatie kan invloed hebben op het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Meer informatie vindt uw medewerker hier.


De werkgever geeft door aan het Spoorwegpensioenfonds dat een medewerker uit dienst is getreden. Vanuit het Spoorwegpensioenfonds volgt dan informatie over gevolgen en mogelijkheden. Meer informatie vindt uw medewerker hier.

Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, dan is er premievrije voortzetting van pensioen geregeld. Daar bovenop ontvangt uw medewerker mogelijk een aanvullend invaliditeitspensioen. Ontvangt uw medewerker een brief vanuit het UWV over de mate van arbeidsongeschiktheid? Dan wil het Spoorwegpensioenfonds hier een kopie van ontvangen. Het Spoorwegpensioenfonds informeert uw medewerker dan verder. Meer informatie vindt uw medewerker hier.

Informatie voor u als werkgever

Met de checklist Wegwijs in het pensioen kunt u nieuwe medewerkers tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek op een eenvoudige en volledig wijze informeren over de pensioenregeling van het Spoorwegpensioenfonds. De checklist is ook handig voor pensioenvragen van uw huidige medewerkers.  

Wat doen wij om u te ondersteunen om uw medewerkers op de hoogte te houden?
Veel! Denkt u aan:

  • het versturen van de digitale nieuwsbrief voor werkgevers (PensioenSignalen);
  • het geven van cursussen aan uw afdeling HRM en salarisadministratie;
  • het verstrekken van toolkits, bijvoorbeeld bij reglementswijzigingen, voor uw intranet; 
  • het organiseren en verzorgen van voorlichtingsbijeenkomsten.
Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Wilt u vier keer per jaar onze nieuwsbrief PensioenSignalen per e-mail ontvangen? Schrijf u hier in.

Het Spoorwegpensioenfonds biedt een deel van de dienstverlening standaard aan. Maar we bieden ook een aantal aanvullende diensten op maat. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan: 

  • het verzorgen van pensioenspreekuren bij u op locatie;
  • het geven van workshops aan uw medewerkers.

Wilt u hier meer informatie over? Neemt u dan contact met ons op.

Hier vindt u een overzicht van de pensioenregeling in het kort.

E-mail

Heeft u vraag, klacht of wilt u informatie over wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact

Telefoon: (030) 232 93 25

Bezoekadres:
SPF Beheer
Arthur van Schendelstraat 850
3511 ML Utrecht

Openingstijden op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur
Ons kantoor is doordeweeks geopend van 9:00 - 17:00

Plan uw afspraak

Kijk in onze agenda en schrijf u in voor een pensioenworkshop of ander evenement.

Inschrijven

Inloopspreekuur

Maandag 10:00 - 16:00
Dinsdag 10:00 - 16:00
Woensdag 10:00 - 16:00
Donderdag 10:00 - 16:00
Vrijdag 10:00 - 16:00