Pensioen aanvragen. Zo werkt dat.

U wilt met pensioen. Uw pensioen aanvragen doet u heel gemakkelijk via de pensioenplanner. 


Kop koffie kleinst


Kent u dat, het gevoel dat u even niets hoeft? Zo’n moment voor een kop koffie en uw favoriete krant of tijdschrift. Zou het niet fijn zijn als u veel meer van deze momenten voor uzelf kunt creëren? Pak dan niet die krant of dat tijdschrift, maar ga eens met de SPF pensioenplanner aan de slag. Hiermee regelt u namelijk meer tijd voor uw hobby’s, kleinkinderen, reizen…of vaker zo’n koffiemoment. 


Nog geen idee wat u later wilt?

Als u nog niet nagedacht heeft over uw pensioen, lees dan eens hoe uw collega’s hun pensioen hebben gepland en aangevraagd. Zij hebben mogelijk ook handige tips voor u. Lees hieronder de ervaringen van de heer P. Jansen (63) en de heer J. de Bruin (66). Hun ervaringen helpen u misschien bij het maken van uw keuze. 

'De eerste keer dat ik de bedragen zag, schrok ik wel'

Interview


"Toen ik begon met werken had ik al het idee om op 62 jaar met pensioen te gaan. Ik vond dat echt een mooie leeftijd om te stoppen met werken. Dus ik ben al rond mijn 55e gaan kijken of dit haalbaar was. Met de pensioenplanner zie je makkelijk wat je kunt kiezen en wat je dan uitgekeerd krijgt. De eerste keer dat ik de bedragen zag schrok ik wel. Het bleek dat mijn pensioen wel erg laag was zolang ik nog geen AOW kreeg. Ik dacht toen even dat ik veel langer moest doorwerken. Totdat ik zag dat je kunt kiezen voor AOW-vervanging. Hiermee haal je een deel van je pensioen naar voren. Als snel werd duidelijk dat we net een beetje extra hebben om er samen vaker op uit te gaan als ik iets langer doorwerkte. Mijn tip voor collega’s? Kijk op tijd in de pensioenplanner wat je kunt verwachten. Het is fijn om te weten wat er al geregeld is. Je bepaalt dan zelf of je nog iets extra moet regelen."

'Mijn tip voor collega's? Blijf niet met vragen rondlopen'

Interview man


"Met computers ben ik niet zo handig. Dus toen ik hoorde dat ik mijn pensioen kon aanvragen vanuit de pensioenplanner schrok ik een beetje. Uiteindelijk viel het gelukkig reuze mee. Toen ik voor het eerst met de pensioenplanner aan de slag ging heb ik het pensioenfonds gebeld. Ze hebben me uitgelegd hoe ik de keuzes kon invoeren en dat die keuzes niet definitief waren als je op ‘bevestigen’  klikte. Dat maakte het uitproberen van alle keuzes meteen leuk! Om het pensioen definitief aan te vragen ben ik nog wel naar een workshop gegaan. Hier kreeg ik antwoord op mijn laatste vragen en kon ik definitief mijn keuzes maken. Mijn tip voor collega’s? Blijf niet met vragen rondlopen. Door het pensioenfonds te bellen werd het aanvragen voor mij een stuk eenvoudiger. Je krijgt direct een medewerker met verstand van zaken aan de lijn. Erg prettig!"

Uw (deeltijd-) pensioen aanvragen?

Dit kan vanaf twee jaar voor de door u gewenste pensioendatum. Dit doet u vanuit de pensioenplanner. U maakt in de planner de pensioenberekening waar u voor kiest en stuurt het aanvraagformulier naar ons op. Meer hoeft u niet te doen.

U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan. Anderhalf jaar voor uw AOW-leeftijd krijgt u van ons informatie over het aanvragen van uw pensioen. Wanneer u eerder met pensioen wilt gaan vraagt u uiterlijk 2 maanden voor uw pensioenleeftijd uw pensioen aan. Voor meer informatie kunt u kijken op de site eerder met pensioen gaan.

En wat krijg ik dan?

Met de pensioenplanner kunt u uw persoonlijke situatie bekijken. U maakt zelf berekeningen van uw pensioen. U vindt de pensioenplanner op MijnSPF. U logt in met uw DigiD. Doet u dit voor het eerst en hebt u hulp nodig? Ga dan naar het stappenplan. Of bel ons. U ziet vervolgens in de pensioenplanner direct wat de verschillende keuzes voor u pensioenbedrag betekenen. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Bekijk het filmpje over werken met de pensioenplanner

U logt in met uw DigiD op MijnSPF en klikt op ‘Plan mijn pensioen’. U zult merken dat het maken van een berekening erg eenvoudig is. U heeft verschillende keuzes, bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of minder werken met uw pensioen als aanvulling op uw salaris.  

Nadat u alle keuzes heeft gemaakt print u het aanvraagformulier. Dit ondertekende aanvraagformulier stuurt u uiterlijk twee maanden voor uw gewenste pensioendatum op. Dit mag per post of per e-mail. Wilt u eerst meer informatie? Dan kunt u zich dan aanmelden voor een pensioenworkshop. Wilt u zich aanmelden? Klik dan hier.

Bezoek onze pensioenworkshop. 

Wilt u eerst meer informatie? Dan kunt u zich dan aanmelden voor een pensioenworkshop. In een persoonlijk gesprek kunnen wij u helpen bij het gebruik van de pensioenplanner en de keuzemogelijkheden toelichten. Wij vertellen u in deze workshop alles over de keuzes die u heeft. We doen dat op ons kantoor in Utrecht. Samen met u kijken we in de pensioenplanner, kijken we naar de keuzes en berekenen we uw pensioen. Wilt u zich aanmelden? Klik hier.

 
Meer informatie vindt u in onze brochures 'En nu met pensioen’ en ‘Kies uw eigen pensioen’. 

Het aanvraagformulier is zoveel mogelijk voor u al ingevuld. De keuzes die u in de pensioenplanner heeft gemaakt staan er ook al in. Wel vragen we u nog om de volgende gegevens:

Uw telefoonnummer zodat we u kunnen bellen als we nog vragen hebben over het ingevulde formulier.

Heeft u een WAO of WIA-uitkering? Hiermee controleren we of we niet gemist hebben dat u recht heeft op regelingen bij arbeidsongeschiktheid.

Ontvangen u en uw partner naast AOW ook nog andere pensioenuitkeringen? Deze gegevens hebben we nodig om te controleren of u recht heeft op een toeslag vanuit de pensioenregeling.

Wilt u dat wij rekening houden met de loonheffingskorting? Als wij rekening houden met de loonheffingskorting waar u recht op heeft dan betaalt u minder belasting en ontvangt u dus netto een hoger pensioen. Let op: als u verschillende werkgevers of uitkeringsinstanties hebt, dan mag de loonheffingskorting maar één keer worden toegepast. Past u de loonheffingskorting bij meer instanties toe dan krijgt u teveel korting en moet u dit later terugbetalen aan de Belastingdienst. U leest hier meer over de loonheffingskorting.

Wilt u dat wij bijdragen voor vak- en personeelsverenigingen inhouden op uw pensioen? U bepaalt zelf of u dit wel of niet wil. Het is wel belangrijk dat u weet dat wij wijzigingen in uw situatie niet doorgegeven aan deze verenigingen. Een adreswijziging of het opzeggen van uw lidmaatschap moet u dus zelf regelen met deze verenigingen.

Uw betaalgegevens zodat we weten naar welk rekeningnummer we uw pensioen kunnen overmaken.

Heeft u geen DigiD?

Een DigiD vraagt u eenvoudig aan via www.digid.nl. Ook als u in het buitenland woont kunt u een DigiD aanvragen. Hier leest u hoe dat werkt. 

Kunt u geen gebruik maken van de pensioenplanner?

In sommige situaties kunt u geen gebruik maken van de pensioenplanner omdat deze dan geen goede berekening maakt. Wilt u een pensioenberekening ontvangen of uw pensioen aanvragen? Bel of mail ons dan. U ontvangt dan zo snel mogelijk de benodigde informatie.

Eenmalige pensioenkeuzes
De keuzes die u maakt voor uw pensioen zijn eenmalig.  Kijk daarom ruim voor uw pensioendatum al naar de keuzemogelijkheden die u heeft in de pensioenplannerDit betekent dat u op de ingangsdatum van het pensioen uw keuzes maakt en deze later niet meer kunt aanpassen. 

Welke gevolgen heeft pensioneren voor de belastingen?
Als gepensioneerde betaalt u loonheffing over uw inkomen. Als u vóór uw AOW-leeftijd stopt met werken, draagt u geen premie meer af voor de WW en de WIA. Over de eerste twee belastingschijven (ongeveer € 33.000) betaalt u een AOW-premie van zo’n 18%. Ná uw AOW-leeftijd vervalt de AOW-premie. Verder houdt het Spoorwegpensioenfonds de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering op uw bruto pensioen in. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskortingen. De hoogte daarvan kan voor en na uw AOW-leeftijd verschillen.

Hebt u recht op toeslagen?
Als u deze nu ontvangt, houdt er dan rekening mee dat de hoogte daarvan straks anders kan zijn. Geef wijzigingen in uw inkomen zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.

Gaat u met deeltijdpensioen en stopt u volledig met werken? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op reisfaciliteiten. Informeer hiernaar bij uw werkgever. 

Hiervoor verwijzen wij u naar een financieel adviseur. Zij informeren u over meer dan alleen de mogelijkheden die u heeft met uw pensioen bij ons.  Een financieel adviseur kijkt bijvoorbeeld ook naar:

• uw vaste lasten;

• een eventuele hypotheek; 

• uw spaargeld;

• ander inkomen; zoals lijfrenteverzekeringen en pensioen van een andere werkgever. 

Houdt u er wel rekening mee dat een financieel adviseur hiervoor kosten in rekening kan brengen.

Eindelijk heb ik meer tijd voor mijn kleinkinderen!
`
Mevrouw R. van Vliet 65 jaar 


 foto

Door berekeningen te maken in de pensioenplanner wist ik al wat er allemaal mogelijk was. Toch durfde ik het aanvraagformulier niet zomaar op te sturen. Daarom ben ik naar een pensioenworkshop gegaan. Dat was niet alleen informatief, maar ook gezellig! Je ontmoet er collega’s die ook met pensioen gaan. Zij zitten dus met dezelfde vragen óf komen juist met vragen waar je zelf niet aan gedacht hebt. Tijdens de workshop maak je ook berekeningen in de planner en kun je je persoonlijke vragen stellen. Aan het eind van de workshop was voor mij alles duidelijk en heb ik direct mijn pensioen aangevraagd. Best een vreemd gevoel dat het nu definitief is. Alhoewel ik me wel enorm verheug op meer tijd voor mijn kleinkinderen. Mijn tip voor collega’s? Ben je nog niet helemaal zeker van je aanvraag? Bezoek dan de pensioenworkshop. Dan heb je alle informatie die je nodig hebt. Bovendien is een bezoek aan Utrecht ook de moeite waard.

E-mail

Heeft u vraag, klacht of wilt u informatie over wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact

Telefoon: (030) 232 93 25

Bezoekadres:
SPF Beheer
Arthur van Schendelstraat 850
3511 ML Utrecht

Openingstijden op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur
Ons kantoor is doordeweeks geopend van 9:00 - 17:00

Plan uw afspraak

Kijk in onze agenda en schrijf u in voor een pensioenworkshop of ander evenement.

Inschrijven

Inloopspreekuur

Maandag 10:00 - 16:00
Dinsdag 10:00 - 16:00
Woensdag 10:00 - 16:00
Donderdag 10:00 - 16:00
Vrijdag 10:00 - 16:00